Zo begin je met beleggen

Zo begin je met beleggen

mei 25, 2019 Beleggen by admin

De spaarrentes zijn erg laag tegenwoordig en met geld op de bank zetten heb je eigenlijk geen rendement. Dus wat kun je doen om een hoger rendement te krijgen? Het beste wat je kan gaan doen is beleggen. Maar hoe werkt beleggen nu eigenlijk? Hieronder wordt in vijf simpele stappen uitgelegd hoe je begint met beleggen.

1. Geld

Het is belangrijk dat je geld hebt en dat je geld wat je gaat beleggen kan missen. Als dit niet het geval is heeft het namelijk niet veel zin. Daarnaast is het belangrijk dat je dat geen stress krijgt wanneer je geld minder waard wordt. Beleggen is namelijk niet zonder risico’s en het kan zomaar zijn dat je geld plotseling juist minder waard wordt.

2. De manier waarop

Er zijn veel manieren waarop je kunt beleggen dus je moet de manier kiezen waarop jij wil gaan beleggen. Je kan bijvoorbeeld compleet zelf beleggen zonder advies. Hierbij hoef je minder over te dragen aan banken en brokers alleen je moet dan wel zelf uitzoeken waarin je gaat beleggen. Wat je ook kunt doen is beleggen met advies. Hierbij kan je online analyses ontvangen of advies krijgen van een adviseur wat het beleggen een stuk makkelijker maakt. Naast deze twee manieren zijn er nog veel meer manieren om je geld te beleggen zoals online beheer, individueel vermogensbeheer etc.

3. Aanbieder

Je moet een aanbieder zoeken om je geld mee te beleggen. Hierbij is het verstandig om vooral te letten op de kosten want dat gaat van je rendement af. Er zijn bijvoorbeeld servicekosten. Dit is een percentage over de totale waarde van je beleggingen. Daarnaast heb je ook transactiekosten. Dit zijn de kosten die je over elke belegging moet betalen betalen. Dit is bijvoorbeeld een vast bedrag van €5 plus nog 0,2% van het bedrag van de gehele transactie. Als je beleggingsfondsen koopt zijn er ook nog kosten verwerkt in de koers van het fonds.

4. Risicoprofiel

Als je advies wil bij het beheren van je vermogen vraagt de bank je om een risicoprofiel te bepalen. Het is belangrijk dat je een profiel kiest wat bij jou past. Elke bank hanteert een eigen lijst met vragen om het risicoprofiel te bepalen. Er zijn vaak vijf verschillende risico’s. Het is belangrijk om te weten of je bij de hoge of de lage risico’s zit.

5. Beleggen maar

Je kan nu je keuze maken uit verschillende beleggingsfondsen zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Het is slim om je beleggingen te spreiden. Hierdoor verminder je de risico’s van je portefeuille. Als je dit lastig vindt kan je ook beleggen in een mixfonds.