Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

aug 18, 2020 Beleggen by admin

Heb je ons vorige artikel: Is beleggen iets voor jou? gelezen en ben je enthousiast geworden? Dan vind je in dit artikel handvatten om te beginnen met beleggen. Want we begrijpen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Er is namelijk veel te doen op beleggingsgebied! 

Breed spreiden

Beleggen zou je een klein beetje kunnen vergelijken met gokken. En als je gaat wedden zet je ook liever niet al je geld in op één paard. Daarom is het slim om in verschillende indexfondsen te beleggen. Mocht er nu een fonds niet zo goed lopen, dan zijn er misschien veel andere die juist wel wat opbrengen. Via een broker zoals DEGIRO kun je beleggen zonder transactiekosten, dat is al een goede om mee te beginnen. Daarnaast heb je nog apps zoals Peaks, waarbij er bij iedere afschrijving van je rekening naar boven wordt afgerond. Dus stel je doet boodschappen voor 12,82 euro, dan gaat er 18 cent naar Peaks en dit wordt belegd en hier kun je rendement op behalen! 

Aandelen, obligaties en indexfondsen

Wanneer je al wat dingen hebt opgezocht over beleggen zullen de volgende termen je wel bekend voorkomen. Aandelen zijn een ‘stukje’ van een bedrijf dat je bezit, wanneer je zo’n aandeel afschaft. Je hebt dan recht op een deel van de winst: het zogenaamde dividend. Misschien heb je tijdens de coronacrisis wel voorbij horen komen dat KLM geen dividend meer uitkeert, dat betekent dus dat er geen winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een obligatie is eigenlijk een lening die je aan een bedrijf of de overheid geeft, je ontvangt hier rente over. Die rente is dus wat je eraan verdiend. Indexfondsen zijn beleggingsfondsen waar duizenden bedrijven in vertegenwoordigd zijn door middel van aandelen. Je koopt dus eigenlijk duizenden kleine aandelen tegelijk. Het voordeel hiervan is dat het weinig kost.