Waarom je groen wil beleggen

Waarom je groen wil beleggen

Deze website zou geen goede website zijn als er niets te vinden is over duurzaam beleggen. Daarom gaat deze blog over groen beleggen, dit is een vorm van duurzaam beleggen. Hieronder staat informatie over wat groen beleggen is en een stukje over de voor- en nadelen. Na het lezen van deze blog ga ook jij groen beleggen!

Wat is groen beleggen?

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die meedoen aan projecten voor milieubescherming. Dit zijn bijvoorbeeld het planten van bomen, duurzame bouwprojecten of groene-energieprojecten. Met groen beleggen steun je milieuprojecten en zorg je voor een betere aarde. 

Als belegger kun je geld inleggen in een groen beleggingsfonds. Dit is geen beleggen in aandelen dus je krijgt hiervoor een lagere vergoeding. Hier staat wel tegenover dat je een belastingvoordeel krijgt. Je stelt je geld dus eigenlijk beschikbaar voor duurzame projecten. De personen die met zo’n duurzaam project willen starten kunnen dan goedkoper geld lenen (want lagere rente) bij de bank uit dit groenfonds.  

Voordelen van groen beleggen

Wanneer je veel geld hebt is het aantrekkelijk om groen te beleggen door het hiervoor genoemde belastingvoordeel. Je krijgt namelijk een vrijstelling van belasting. Je hoeft dus alleen belasting te betalen als de waarde van de belegging boven een bepaald bedrag uitkomt. Het maximale bedrag is €58.540. Daarnaast heb je ook recht op extra heffingskorting. Dit is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar je recht op hebt. Dus stel je hebt €30.000 aan groene beleggingen dan krijg je €21.000 heffingskorting. 

Nadelen van groen beleggen

Er bestaan natuurlijk de standaard nadelen, zoals dat je je inleg kan verliezen of dat je inleg minder waard wordt. Ook bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Daarnaast vallen groene beleggingen niet onder het depositogarantiestelsel. Als de bank failliet gaat krijg je dus helaas niks terug. 

Ook kan het soms lastig zijn om te beginnen met beleggen in een groenfonds omdat er te weinig groene projecten zijn op dat moment. Je geld kan dan niet worden geïnvesteerd in een project, dus kunnen ze geen nieuwe beleggers aannemen.