Tips voor een duurzamere en goedkopere levensstijl in 2020

Tips voor een duurzamere en goedkopere levensstijl in 2020

Duurzaamheid is nu natuurlijk hét gespreksonderwerp. Misschien ben jij al bezig met het minimaliseren van jouw milieu-impact, of weet je niet waar je moet beginnen met verduurzamen? Ga dit jaar voor duurzaam en kies voor veranderingen die niet alleen de aarde, maar ook jouw portemonnee helpen. 

Vleesvrije dag

Kies er bijvoorbeeld voor om minimaal één dag in de week geen vlees te eten. Het is niet nodig om meteen een vegetariër te worden en veel mensen willen dit ook helemaal niet, maar dit is dan juist een mooi alternatief. Het produceren van vleesproducten zorgt namelijk voor een enorme uitstoot, dus door met vlees te minderen, zal ook jouw uitstoot geminderd worden. Ook is vlees vaak het duurste deel van een maaltijd, dus bespaar je ook nog eens op jouw uitgaven. 

Kies seizoensproducten

Wanneer je weer eens boodschappen gaat doen, moet je van tevoren toch eens even goed kijken naar de producten die tot het huidige seizoen behoren. Seizoensproducten zijn namelijk een stuk goedkoper dan niet-seizoensproducten, omdat deze producten ook lokaal kunnen worden geproduceerd. Niet-seizoensproducten moeten namelijk van over de hele wereld komen en nemen dus een hogere uitstoot en ook hogere prijzen met zich mee.

Eet efficiënt

Dan de laatste tip op het gebied van voedsel: probeer zo efficiënt mogelijk te eten. Daarmee bedoelen we dat je moet proberen om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Controleer bijvoorbeeld regelmatig de houdbaarheidsdatum van verse producten en zuivelproducten. Probeer dan vanuit daar gerechten te koken met de producten die bijna over datum zijn. Wanneer je groentes over hebt kan je deze verwerken in bijvoorbeeld een soep of curry. En houd je veel over van je gekookte maaltijd? Dan is het slim om dit in te vriezen. Zo heb je uiteindelijk minder ‘extra’ eten nodig en wordt jouw totale verspilling ook een stuk lager.

Geen eerste-, maar tweedehands

Er zijn genoeg spullen die je helemaal niet nieuw hoeft te kopen. Het makkelijkst is natuurlijk om te beginnen bij kleding. Inderdaad, tweedehands kleding kan oubollige ideeën oproepen, maar als je naar de juiste thrift stores gaat en goed zoekt, dan zul je zien dat er genoeg mooie tweedehands kleding bestaat. 

Verduurzaam je huis

We geven deze tip, omdat blijkt dat onder andere kantoorpanden en woningen ook een hoge CO2-uitstoot hebben. Door het verduurzamen van deze panden zal de uitstoot vanzelf ook weer afnemen. Denk bijvoorbeeld aan verduurzaming door dubbele beglazing, betere isolatie of zonnepanelen. Zonnepanelen, als voorbeeld, zorgen namelijk dat je je bespaart op je elektriciteitskosten doordat je jouw eigen energie opwekt. Vaak is het verduurzamen van een pand wel wat prijziger, maar als je even gaat rekenen zul je zien dat je deze kosten er op de lange termijn helemaal aan uit verdiend.