Sparen of beleggen

Sparen of beleggen

jun 18, 2019 Beleggen by admin

Het is tegenwoordig steeds belangrijker om zelf vermogen op te bouwen. Het kan als aanvulling op je pensioen, voor de studie van je kind of wanneer je in de toekomst iets wil kopen. Maar hoe bouw je het beste vermogen op? Door middel van sparen of beleggen? Het is belangrijk dat je goed kiest. Wanneer je focus meer ligt op veiligheid en de lange termijn is het misschien verstandiger om te sparen. Als je meer rendement wil hebben kan je beter gaan beleggen. In deze blog staan in het kort verschillende voor- en nadelen van sparen en beleggen.

Sparen

Sparen is de meest veilige keuze. Je behaalt dan nooit een negatief rendement en je weet waar je op uit bent. Dit kan een erg veilige gedachte zijn. Je geld kan namelijk niet minder worden en staat voor de lange termijn vast. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan sparen. Het rendement is namelijk wel positief maar het is erg laag. Je vermogen is dus veilig maar het is lastig om iets op te bouwen. Het is daarentegen wel positief voor de lange termijn. Wanneer je bijvoorbeeld een pensioen opbouwt is je geld helemaal veilig en je weet zeker dat je voor later geld hebt.

Beleggen

Bij beleggen is het rendement een stuk hoger mits het goed gaat. Het risico is namelijk veel groter bij beleggen. Je kan meer verdienen maar ook geld verliezen. Beleggen geeft dus niet de zekerheid die sparen wel geeft. Er kan namelijk hier namelijk wel een negatief rendement ontstaan. Maar dit risico kan je vaak verkleinen. Je kan je beleggingen bijvoorbeeld spreiden zodat je minder risico loopt. Er zijn veel manieren om je risico’s te verkleinen dus het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt.

Waar kies je voor?

Het belangrijkste verschil is hoeveel risico je wilt gaan nemen. Wanneer je veiligheid wil kies je voor sparen en als je risico durft te nemen ga je beleggen. Daarnaast is het doel ook erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld geld opzij wil zetten voor je auto die kapot kan je het beter op een spaarrekening zetten. Je kan dan namelijk meteen bij het geld, dit is bij beleggen een stuk moeilijker. Wanneer je je geld in de verre toekomst pas nodig hebt kan je gaan beleggen. Je kan natuurlijk ook gewoon allebei doen. Zo heb je een stukje zekerheid en je hebt ook de kans op een hoger rendement.