Hypotheek gesprek voeren

Hypotheek gesprek voeren

mei 14, 2019 Hypotheken by admin

Een hypotheekadviseur is er om je te helpen met je hypotheek en al je vragen te beantwoorden. Daarom is het slim als je voorbereid naar het gesprek gaat, daarom zijn hier een paar vragen die je hypotheekadviseur zeker moet beantwoorden.

Wat voor hypotheek moet ik afsluiten?

Er zijn lineaire hypotheken en annuiteitenleningen. Beide hebben hun voordelen en nadelen en daarom is het belangrijk dat je deze weet. Vraag daarom je adviseur naar wat het beste past bij je huidige en voorspelde verdienmodel. Zo is een lineaire lening op het begin heel duur en wordt hij daarna steeds goedkoper, dus als je nu nog veel verdient maar later misschien niet meer voordelig. Een annuïteitenlening is geregeld met een vast jaarlijks bedrag, met een rentedeel en een aflossingsdeel. Dit kan weer voordelig zijn als je een vast inkomen denkt te gaan hebben de komende jaren.

Hoeveel mag ik lenen en is dit verstandig?

Je inkomen wordt bij elke bank verschillend beoordeeld en daarom kun je bij elke bank een ander maximaal bedrag lenen. Ga echter niet zomaar naar de bank waar je het meeste kan lenen, maar vraag aan je adviseur wat slim is. Een hogere hypotheek brengt meer rentelasten met zich mee en dit kan het in de toekomst moeilijker maken om je rente/aflossing te betalen.

Hoe lang moet ik de rente vastzetten?

Nu zijn de rentes historisch laag, maar dit is niet altijd zo geweest. Je moet altijd goed nadenken met het vastzetten van de rente. Hypotheekadviseurs hebben hier meer verstand van dan jij en daarom is het een goed idee om het hen te vragen.

Vergeet niet dat een adviseur onpartijdig is. Als hij je een hypotheek ‘’aansmeert’’ die je niet kunt betalen, zal hij daar zelf onder leiden, omdat dat niet de bedoeling van zijn baan is. Vertrouw je hypotheekadviseur dus in de dingen die hij zegt.