Handelen in ETF’s

Handelen in ETF’s

nov 28, 2019 Beleggen by admin

Exchange Traded Funds (ETF’s) bij de meeste banken en beleggingsbedrijven worden ETF’s trackers genoemd. Door het gebruik van deze trackers is het makkelijker je risico te spreiden. Dit is mogelijk doordat, je niet direct een investering doet in een specifiek aandeel maar op het effect wat de markt gaat doen.

Spreiding over de gehele markt

Met een ETF koop je dus net als bij een indexfonds een klein deel van elk bedrijf in de markt. Het is bijvoorbeeld vrij moeilijk zowel vermogens wijs als qua tijd om van elk bedrijf van de S&P500 een aandeel te kopen. Het voordeel van ETF is dan ook dat je met een transactie als het ware van alle bedrijven een klein aandeel koopt.

Verschil ETF’s en indexfondsen

Allereerst liggen de kosten van ETF’s vaak lager ten opzichte van andere beleggingsfondsen zoals; indexfondsen. Verder strijd een indexfonds om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren op de index. Echter is de aanpak van ETF’s anders, een EFT’s volgt de index wel maar probeert deze niet te verslaan.

Het grootste verschil tussen ETF’s en indexfondsen is dat je met ETF’s altijd in en uit kan stappen zolang de beurs maar open is. Wat indexfondsen betreft is het alleen mogelijk om deze dagelijks te verhandelen.

Voordelen van ETF’s

  • Je verspreid je risico over de gehele markt
  • Je kunt meerdere keren per dag handelen
  • weinig tot geen transactiekosten per order

Risico van handelen in ETF’s

Bij ETF’s volg je de markt nauwkeurig maar dit heeft ook zijn nadelen. Wanneer je investeert in een ETF investeer je als het ware in het effect wat de markt doet. Gaat bijvoorbeeld de AEX omlaag, dan daalt ook de waarde van je ETF. Naast dat je de koers op de voet volgt met een tracker kan het zijn dat je ETF afwijkt van de huidige index. Dit kan te maken met een gebrek aan liquiditeit.