Gaat contant geld verdwijnen?

Ik-Beleg_duurzaam-Contant-Geld

Gaat contant geld verdwijnen?

jul 17, 2019 Financiën by admin

Digitaal geld is tegenwoordig niet meer uit de samenleving weg te denken. Even pinnen in de supermarkt, snel wat koffie uit de automaat halen: het is allemaal zo natuurlijk geworden. Voor sommige smartphone gebruikers is het zelfs mogelijk om met je telefoon te betalen. Al deze ontwikkelingen duiden erop dat het contante geld over een tijd totaal overbodig zal gaan worden. Hoe zal dit in zijn gang gaan en dit is eigenlijk wel realistisch? Dit artikel geeft een aantal voor- en nadelen van contant geld en hoe het is om zonder te leven.

Einde in zicht

Met de explosieve opkomst van digitale betaalmiddelen lijkt het contant geld aan zijn einde te zijn gekomen. Instanties als Ideal of PayPal maken het al mogelijk om overal, waar dan ook aan uw betaalverplichtingen te kunnen voldoen. Nieuwe ontwikkelingen als Google Wallet leiden het contante geld de afgrond in.

Voordelen verdwijnen contant geld

Het verdwijnen van contant geld brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Voor instanties als banken zal het hierbij gaan om kosten van bankautomaten en andere service kosten die zij moeten betalen voor het leven en aanbieden van contant geld. Voor de overheid zal het daarnaast een stuk gemakkelijker zijn te controleren wat de burger allemaal aan geld heeft op zijn rekening. Het zal hierbij lastiger worden om geld wit te wassen. Daarnaast komt voor de consument natuurlijk het voordeel dat hij/zij geen zwaar munt of briefgeld meer op zak hoeft te hebben.

Nadelen verdwijnen contant geld

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te bedenken. Een van de belangrijkste zaken is uiteraard de privacy. Wanneer je als consument ergens iets digitaal betaald, is dit gemakkelijk te traceren. Banken, overheden en internetproviders zullen op deze manier overal achter kunnen komen. Hier zit natuurlijk niet iedereen op te wachten. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat het nog niet overal mogelijk is om digitaal te kunnen betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de markt of een klein groentewinkeltje. Deze ondernemers zullen dan dus per se kosten moeten maken voor de aanschaf van een pinautomaat. Ten slotte is het natuurlijk ook gemakkelijker in het dagelijkse leven om met contant geld te werken. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om kinderen met contant geld om te leren gaan in plaats van de digitale variant.