De voor- en nadelen van beleggen

Beleggen-Ikbelegduurzaam

De voor- en nadelen van beleggen

sep 17, 2019 Beleggen by admin

Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in aandelen, obligaties, opties of beleggingsfondsen. Ook in onroerend goed, goud, kunst kun je beleggen. Je hebt genoeg mogelijkheden om in te beleggen. Vaak geldt: hoe meer winst er te halen valt, hoe groter het risico. In dit artikel worden dan ook de voor- en nadelen toegelicht van beleggen. 

Voordelen beleggen

Op zoek naar een manier om meer rendement te behalen dan op je spaarrekening? Dan is de kans groot dat je vaak te horen hebt gekregen dat je moet gaan beleggen. Laten we dan ook beginnen met de voordelen van beleggen op te noemen. 

Hoger rendement

Over het algemeen, als we kijken naar de rendementen op de aandelenmarkt van de afgelopen 100 jaar zien we dat deze is gestegen van zo’n 1.500 USD in 1915 tot 26.385 USD tegenwoordig. Over iets meer dan 100 jaar zou je dus geld hebben kunnen vermenigvuldigen met 17.4 keer. Dat is nog eens rendement. Het rendement op een spaarrekening valt hierbij in het niets. Ben je dus op zoek naar rendement dan is de aandelenmarkt hiervoor een van de makkelijkste plekken.

Rente-op-rente

Hierboven werd het al eerder aangehaald, maar rendement wordt behaald door te blijven herinvesteren van je geboekte winsten. Dit principe wordt ook wel rente-op-rente genoemd en werkt ook voor de aandelenmarkt.

Liquide

Wanneer we kijken naar manieren om je geld weg te zetten dan is je lopende spaarrekening natuurlijk het meest liquide. Een goede tweede is beleggen op een aandelenmarkt. Zolang je belegd in producten die veel verhandeld worden kun je spreken over liquide producten. Je zou dus van de ene op de andere dag kunnen zeggen dat je alles verkoopt en je iets anders met je geld gaan doen. Het nadeel bij beleggen kan  zijn dat dit op een moment is wanneer de beurs er niet zo goed voor staat.

Nadelen van beleggen

Beleggen heeft zeker ook nadelen waar over nagedacht moet worden. Misschien zijn ze niet op je van toepassing of vormen ze voor jou geen bezwaar, dit is mogelijk. Onthoudt alleen dat het niet 100% een rooskleurig en positief plaatje is.

Je kunt geld verliezen

Een van de grootste nadelen van beleggen is natuurlijk wel dat er de mogelijkheid bestaat dat je je geld kunt verliezen. Dit nadeel heb je niet wanneer je geld op een spaarrekening staat. Je bent er bij beleggen dus niet zeker van dat hetgeen dat je inlegt ook daadwerkelijk hetgeen is wat je weer kunt opnemen. Sommige mensen vinden beleggen daarom ook veel op gokken lijken.

Onzekerheden over toekomstige rendementen

Er kan gekeken worden naar de historische rendementen, maar helaas kan niemand precies met zijn/haar glazen bol voorspellen wat de toekomst voor ons in petto heeft. Immers: behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Sommige mensen kunnen dit zien als een aandeel. Ze hebben liever geen onzekerheid en kiezen daarom voor een langer rendement.