De verschillen in begrotingen van clubs in de Eredivisie

De verschillen in begrotingen van clubs in de Eredivisie

Vorig seizoen hebben alle Eredivisie clubs samen een begroting aangetikt van ruim 430 miljoen. Dit klinkt als een heel hoog bedrag. Het bedrag is alleen een stuk minder hoog als je bedenkt dat de Engelse club Liverpool deze 430 miljoen in zijn eentje beschikbaar heeft ieder jaar. De verschillen tussen de Eredivisie en andere competities is dus groot, maar hoe zit het met de verschillen binnen de Eredivisie?

Eredivisie

De Eredivisie is de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. De competitie bestaat uit de 18 beste clubs uit Nederland. Denk hierbij aan Psv, Ajax en Feynoord. Deze 18 clubs strijden ieder jaar om het kampioenschap. Er gaat in het voetbal tegenwoordig veel geld om. Er wordt geld verdiend met televisierechten, sponsordeals en kaartverkoop van de stadions. De verschillen binnen de Eredivisie op sportief en financieel gebied zijn echter erg groot. De beste teams van de Eredivisie krijgen extra inkomsten uit het spelen in Europese competities als de Champions League en Europa League. De kleinere teams kunnen hier niet op rekenen en zullen dus op andere manieren boven water moeten blijven.

Verschil in begrotingen

De verschillen in de Eredivisie op sportief en financieel gebied zijn dus groot. Dit heeft mede te maken met de grote stadions en dure sponsordeals die de grote clubs hebben. Kleine teams als FC Emmen en Excelsior hebben deze luxe niet. Je hoeft echter niet een grote begroting te hebben om het te overleven in de Eredivisie. Excelsior zit nu al 5 jaar op rij in de eredivisie met een begroting meer dan 10 keer zo klein als die van Ajax. Ajax is het gezondste team van de Eredivisie op financieel gebied. Ajax draait bijna ieder jaar winst en geeft haar geld verantwoordelijk uit. Dit heeft gezorgd voor goede sportieve resultaten de laatste jaren. Ook de verkopen van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hielpen hier erg aan mee. Het verkopen van goede spelers voor veel geld is een ander voordeel dat de grote teams hebben in de Eredivisie. Kortom de begrotingen in de Eredivisie liggen ver uiteen. Dit zorgt voor minder leuke en spannende wedstrijden omdat de kleinere teams tegenwoordig echt niet meer mee kunnen met de grote jongen. In Engeland hebben ze dit probleem veel minder. In de Engelse Premier League heeft ieder team een goede begroting. Dit zorgt ervoor dat iedereen van iedereen kan winnen en maakt de competitie een stuk spannender.