De financiële voornemens voor 2020

De financiële voornemens voor 2020

dec 27, 2019 Financiën by admin

Het einde van het jaar nadert, dus is het weer tijd om een lijstje met voornemens voor 2020 op te stellen. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 5 Nederlanders een aantal financiële voornemens voor zichzelf heeft opgesteld, een stijging vergeleken met andere jaren.

Buffer

Dit is bij de meeste Nederlanders het belangrijkste financiële voornemen. Het blijkt dat er bij veel huishoudens nog niet of nauwelijks een buffer aanwezig is voor onverwachte uitgaven. Eén derde van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze onverwachte uitgave van 2000 euro amper kunnen opbrengen. Ruim 10 procent geeft zelfs aan dat ze helemaal geen geld gereserveerd hebben voor dergelijke ‘ongelukken’.

Besparen

Een ander voornemen dat vaak terugkomt. Zo’n 36 procent van de ondervraagden wil minder uitgeven aan onnodige dingen en 35 procent wil graag bezuinigen op aankopen. Vaak is het de bedoeling om te besparen op dagelijkse boodschappen, kleding en energie. Nog steeds blijkt wel dat de ondervraagde jongeren (18-24 jaar) willen besparen op het bestellen van eten, uit eten gaan en het halen van koffie. 

Veranderingen per 1 januari

Dit zijn natuurlijk een aantal goede voornemens, maar zijn ze voor jou ook realistisch? Per 1 januari 2020 gaan er namelijk weer een aantal dingen veranderen in de wet- en regelgeving die ook invloed kunnen hebben op jouw portemonnee. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar er zijn een aantal dingen die invloed hebben op alle inwoners. Deze veranderingen zijn; vrijwel iedereen gaat minder belasting betalen over het inkomen in box 1, voor een groot aantal werkenden (en werkende jongeren) gaat het minimumloon met 1,1 procent omhoog en de zorgtoeslag stijgt voor een aantal huishoudens.