Champions League – Miljoenenbal, of zelfs miljardenbal van Europa

Champions League – Miljoenenbal, of zelfs miljardenbal van Europa

aug 9, 2019 Financiën by admin

Waar de inkomsten van deelname aan de Champions League vroeger nog een leuke bonus waren, zijn ze nu cruciaal om bij te blijven met de top in Europa. Het prijzengeld in de Champions League is van ongekende hoogte. Het mislopen van de Champions League 2019/2020 is voor PSV dan ook een ontzettend grote domper. Wat loopt PSV precies mis? In deze blog zal het perfect op een rijtje gezet worden.

Geld voor niet-deelnemers

Dit klinkt misschien merkwaardig. Toch gaat maar liefst €30 miljoen al naar de zes clubs die in de laatste voorronde van de Champions league afvallen. Psv krijgt deze €5 miljoen dus niet, omdat het in een eerdere voorronde is gestrand. 

Bedragen voor deelnemers

Vervolgens is er nog een ‘magere’ €1,95 miljard te verdelen. Hiervan gaat 25% naar startpremies voor alle 32 deelnemende clubs. Dit betekent dat iedere club al start met een bedrag van €15,25 miljoen. Niet verkeerd, maar nog in schril contrast met het geld wat een finalist binnenhaalt. 

Vervolgens wordt er 30% beschikbaar gesteld voor de coëfficiënt ranking. Ook dit is een soort startgeld, alleen hangt de hoogte ervan af van de prestaties van de club in de afgelopen 10 jaar, zowel nationaal als internationaal. Veel mensen vinden dit een oneerlijk systeem, omdat het het gat tussen de grote en ‘kleinere’ clubs nog meer vergroot. De hoogst geplaatste club krijgt namelijk ruim €35 miljoen, terwijl de laagst geplaatste club slecht €1,1 miljoen krijgt.

Naast de startbonussen krijgen clubs prestatiebonussen, te beginnen bij de groepsfase. Een overwinning levert €2,7 miljoen op en een gelijkspel €900.000. Er wordt vanuit gegaan dat elke wedstrijd €2,7 miljoen kost, dus bij een gelijkspel blijft er €900.000 over. Dit geld wordt over alle overwinningen in de groep verdeeld, waardoor een overwinning dus meer dan €2.7 miljoen kan opleveren. 

Vervolgens levert elke volgende ronde weer extra miljoenen op. De achtste finale is goed voor €9.5 miljoen, de kwartfinale voor €10,5 miljoen, de halve finale voor €12 miljoen en de finale voor €15 miljoen. De winnaar krijgt hier nog eens €4 miljoen bovenop.

Ten slotte is er de market pool van ruim €292 miljoen. Dit wordt verdeeld over de 32 clubs, afhankelijk van hoeveel de clubs waard zijn qua media-aandacht betreft.