Betaalbaar huis gezocht!

Betaalbaar huis gezocht!

aug 29, 2019 Financiën by admin

Ben je net afgestudeerd en begonnen met je eerste baan, bedenk je dat je wel een huis zou willen kopen. Een aantal jaar geleden was dit geen probleem geweest, in 2014 waren de prijzen mooi laag en was het ook voor beginners goed te doen om een eerste huis te financieren. Die situatie is compleet verandert, is het nog wel mogelijk om een huis te kopen voor starters?

Huren of kopen?

Huren wordt vaak gezien als geld weggooien, omdat je woning nooit echt van jou wordt. Er komen echter steeds meer huurwoningen doordat het voor beleggers interessant is om woningen op te kopen en voor verhuur aan te bieden. Het grootste tekort is in de categorie huizen tot 250.000 euro, dit is juist de categorie voor starters en jonge gezinnen. Er is steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen financieren doordat er vaak meer dan de vraagprijs moet worden betaald om een woning te kunnen kopen. Dit maakt dat huren aantrekkelijker wordt, maar aan huren zit het nadeel dat dit sparen moeilijker maakt.

Tips voor starters

Waarschijnlijk de beste tip op dit moment is om als starter een jaar thuis te blijven wonen. Als je tijdens dit jaar flink spaart, is de kans dat je een huis kunt kopen een stuk groter. Het belangrijkste op dit moment voor jonge huizenkopers is om een flink spaarbedrag te hebben. Zet je wensen op een rij, aan de hand daarvan kun je gaan zoeken naar woningen. Zo weet je in welke prijsklasse je ongeveer uit komt en of dit haalbaar is. Bereken met behulp van een financieel adviseur de toekomstige maandlasten en bepaal of dit haalbaar is. Door de grote vraag is het van belang snel te handelen, bekijk dagelijks het actuele huizenaanbod en als je iets hebt gevonden wat interessant lijkt, probeer dan binnen twee dagen een bezichtiging in te plannen. Door er bovenop te zitten is de kans het grootst dat je een huis vindt dat aan je wensen voldoet.

Huis gevonden? Let hier op!

Heb je een woning gevonden die aan de eisen voldoet? Dan zijn er nog wel een aantal dingen waar je op moet letten. Het is altijd goed om een bouwkundige keuring te laten doen en te kopen met financieringsvoorwaarden. Doe je dit niet? Dan zijn de risico’s en eventuele kosten voor jou als koper. Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat er niet maar 1 mooi huis te koop is. Lukt het even niet? Er komt vanzelf weer een ander mooi huis beschikbaar, voldoet het niet aan al je eisen? Kijk dan gewoon nog even verder!