Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed

Je hoort het steeds vaker de verhalen van succesvolle maar vooral jonge ondernemers die hun verdiende geld in onroerend goed beleggen en hierdoor een volledig passief inkomen aan verdienen. Is beleggen in vastgoed nou zo rendabel om te doen of zitten hier ook veel keerzijden aan? In deze blog gaan we jou alles vertellen over beleggen in vastgoed.

Wat is het?

Voordat je kan gaan beginnen gaan we je uitleggen wat nu beleggen in vastgoed is. Beleggen in vastgoed is het investeren van je geld in onroerende goederen, denk aan grond maar ook gebouwen met als doel om een hoog rendement te behalen.

Rendement is de voornaamste reden dat mensen beleggen in vastgoed. Rendement is als het ware de opbrengst die je ontvangt vanuit je inleg. Het aantal rendement is wordt vaak procentueel uitgedrukt over het geïnvesteerde bedrag.

De verhalen die je hoort van de jonge ondernemers die een passief inkomen creëren zijn dus inkomsten zoals huurinkomsten die ze ontvangen voor het pand. Voor dit inkomen hoeven geen werkzaamheden te verrichten ofwel passief inkomen.

Maar hoe kan jij gaan beleggen in vastgoed?

De meeste mensen denken dat ze om te beleggen in vastgoed een flink startkapitaal nodig hebben, echter is dit niet vaak niet het geval. Een gemiddelde woning is al snel rond de 2 a 3 ton waard, maar dit betekent niet dat je zelf moet beschikken over dit bedrag om te kunnen beleggen.

Er zijn verschillende partijen waar je geld kunt lenen om je investering avontuur te financieren. Denk aan banken zoals; ING en NIBC. Deze partijen bieden mensen de optie een beleggingshypotheek te gebruiken. Dit houdt in dat jij maar 20% zelf moet inleggen en de bank de overige 80% waar jij rente over betaalt.

Voordelen 

  • Bescherming tegen inflatie. Inflatie heeft (bijna) geen invloed op onroerend goed
  • Passief inkomen, je hoeft dus weinig werkzaamheden te verrichten maar je verdient wel een extra inkomen.
  • Je inkomsten kan je meteen herinvesteren zodat, je als het ware je geld altijd voor jou aan het werken is.

Nadelen

  • Je hebt een inleg nodig van minimaal 20%, dus als je een huis koopt van €300.000 moet je vooraf zelf €60.000 kunnen ophoesten voor je investering
  • Onderhoud, je bent de eigenaar van het pand, dus er wordt van je verwacht dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je pand.
  • Bij een leegstaand huis moet jij zorgen voor een huurder, wanneer dit niet het geval is moet jij de huurkosten betalen van het pand.