Aandelen of obligaties

Aandelen of obligaties

jan 4, 2020 Financiën by admin

Sinds de beurscrash in 2008 is de Nederlandse bevolking zich steeds meer bezig gaan houden met het beleggen van hun geld op de financiële beurs. Veel ook niet-specialisten zijn bekend met zowel aandelen als obligaties maar, vinden het lastig deze te onderscheiden. Wat is nu precies een aandeel en wat is nu een obligatie?

Wat is een obligatie?

Lening

Simpel gezegd is een obligatie een lening die jij als particulier geeft aan een onderneming of zelfs aan de staat. Denk aan de Rabobank. Je koopt een obligatie van de Rabobank en de Rabobank betaalt een vast bedrag per periode (meestal per kwartaal of per jaar) voor het geleende/geïnvesteerde bedrag.

Rente

Naast de volledige afbetaling van het geleende bedrag ontvang je een vast bedrag per periode vanuit de staat of onderneming voor het geleende bedrag. Dit bedrag zal niet gebaseerd zijn op de beurswaarde van de obligatie maar, een percentage over het geïnvesteerde bedrag op moment van de aankoop.

Obligatie is veiliger

Het grootste voordeel van de obligatie ten opzichte van een aandeel is dat het meer zekerheid biedt dat je per jaar ‘extra’ geld krijgt van de onderneming. Het blijft beleggen dus let op het is mogelijk dat je je geld verliest.

Wat is een aandeel?

Deelnemen

Wanneer je een aandeel koopt, koop je als het ware een stuk van het bedrijf. Je bent vanaf moment van de aankoop dus gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf. Dit heeft dan ook als resultaat dat je ook meelift op het succes en de winst van het desbetreffende bedrijf waar je aandelen van gekocht hebt.

Niet zonder risico’s

Het investeren in aandelen is helaas niet zonder risico’s. Het bedrijf waar je de aandelen gekocht hebt kan failliet gaan. Dit is dus ook de grootste reden dat mensen minder snel investeren in aandelen en kiezen voor obligaties. Naast de risico’s is het niet altijd zeker dat je dividend vanuit het bedrijf uitgekeerd krijgt. Dit beslist het bedrijf zelf of ze überhaupt dividend uitkeren aan de aandeelhouders van het bedrijf.

Rendement

Tot slot is het mogelijk wanneer het bedrijf flinke progressie boekt en meer waard wordt om een goed rendement uit je investering te halen. Op langere termijnen zullen vooral de aandelen resulteren in hogere rendement maar, voor aandelen moet je dus niet te gretig zijn.